Wat is het intellectuele eigendomsrecht en hoe bescherm je het?

Wat is het meest waardevolle bezit van een onderneming? Niet het vastgoed of het bankgeld, maar het intellectueel eigendom. Dit eigendom wordt beschermd middels het intellectuele eigendomsrecht, vaak afgekort tot IE. Het IE overkoepelend verschillende rechten die stuk voor stuk intellectuele creaties beschermen. Welke wetten zijn dit en hoe kan een advocaat je helpen bij het beschermen van het intellectueel eigendom?

Welke rechten vallen onder het eigendomsrecht?

Onder het IE vallen onder andere het octrooirecht, het merkenrecht, het handelsnaamrecht, het auteursrecht en het modellenrecht. Het octrooirecht, ook wel patent genoemd, is in het leven geroepen om uitvindingen te beschermen van een uitvinder. Met een patent op zak ben jij de enige die aan jouw uitvinding mag verdienen. Het merkenrecht beschermt jouw merk. Op deze manier kan niemand producten verkopen onder jouw merknaam of onder een verbastering ervan. Het kan om een naam gaan, maar ook een logo of kleuren kunnen onder het merkenrecht beschermd worden. Dit is anders dan het handelsnaamrecht. Dit recht beschermt enkel de naam van je onderneming. Het auteursrecht, ook wel copyright genoemd, beschermt geschreven teksten, bijvoorbeeld van een boek of een column en het modellenrecht beschermt tekeningen en modellen.

Wanneer een eigendomsrecht advocaat inschakelen?

Een advocaat kan je helpen inbreuk aan te vechten, maar je kunt hem ook inschakelen om bepaalde rechten te verkrijgen. Zo zul je om jouw merknaam te beschermen met het merkenrecht eerst je merk moeten deponeren. Dit is een vrij ingewikkelde procedure en de hulp van een advocaat is dan ook geen overbodige luxe. Is jouw intellectueel eigendom al goed beschermd, maar heeft iemand hier inbreuk op gemaakt, bijvoorbeeld door webteksten te posten waar jij auteursrecht op hebt? Een IE advocaat zal je helpen je gelijk te behalen. In sommige gevallen moet de zaak voor de rechter worden gebracht, maar soms kan een boze brief ook al wonderen verrichten. Een rechtszaak is prijzig, maar als je je gelijk behaalt, zal de tegenpartij in de regel jouw kosten moeten vergoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *