Hoe lang gaat printerinkt mee?

een inktcartridge

Alle producten die je koopt hebben een houdbaarheidsdatum. Zodra de melk die in de koelkast staat een rare geur heeft gooi je deze onmiddellijk weg. Dit is dan ook de reden waarom er uiterste houdbaarheidsdata worden gebruikt.

Ten eerste wordt dit gedaan om jou als consument zijnde te beschermen. Toch zijn het niet alleen etenswaren die een vervaldatum hebben.  Dit geldt ook voor medicijnen, huidverzorgingsartikelen en make-up. Ze zullen minder goed zijn als de uiterste houdbaarheidsdatum verlopen is.

Dit geldt ook voor inktcartridges. In de meeste gevallen gaat een inktcartridge een jaar mee. Je kan deze houdbaarheidsdatum zelf verlengen. Dit doe je door goed voor de inktcartridge te zorgen.

Waarom wordt de kwaliteit van printerinkt minder?

Bij de houdbaarheid van printerinkt zijn er een aantal factoren die een belangrijke rol spelen.  Printerinkt is door de fabrikanten met opzet zo ontworpen dat deze de eigenschap heeft om snel te verdampen. Dit zorgt ervoor dat de afgedrukte pagina blijft.

Ook al is de cartridge verzegeld, dit kan niet voorkomen dat de inkt erin toch langzaam opdroogt. Hoe luchtdicht de verpakking ook is, dit voorkomt niet dat er op een gegeven moment toch lucht bij de cartridge zal komen.

De reden dat de inkt in de cartridge verdampt kan ook liggen aan de omgeving waarin de cartridge bewaard wordt. Ligt deze in de zon dan kan de warmte ervoor zorgen dat de cartridge uitdroogt.

Zo verleng je de levensduur van je inktcartridge

een inktcartridge

De simpelste stap om de houdbaarheid van je inktcartridge te verlengen is door deze in de originele verpakking te laten zitten tot het moment dat je hem ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Het is niet voor niets dat deze in een luchtdichte verpakking zit.

Door de inktcartridge buiten het bereik van zonlicht te bewaren zal de houdbaarheid hiervan ook aanzienlijk verlengd kunnen worden. Ook vocht kan een nadelige invloed hebben op de levensduur van de cartridge. Het gevolg hiervan is dat de kwaliteit van de afdrukken aanzienlijk te wensen overlaat.

Het beste kan je er dus voor zorgen om je inktcartridges op een donkere plaats bewaart en deze pas openen op het moment dat je hem gaat gebruiken. Toch is het weer niet verstandig om een nieuwe cartridge in je kelder te bewaren.

Dit mag dan wel een donkere plek zijn, toch is de kans groot dat er vuil en stof in de cartridge terecht komen. Indien dit het geval is, kan dat stof ervoor zorgen dat je last krijgt van papierstoringen en dat de printerkoppen verstopt raken.

De ideale bewaartemperatuur voor een inktcartridge is kamertemperatuur, dit is ongeveer 22 graden. Het verstandigste is om je cartridge te bewaren in een afgesloten lade in de buurt van de printer.

Het wordt door fabrikanten vaak aanbevolen om de cartridge regelmatig te schudden. De inkt in de cartridge is een vloeistof op basis van gel. Door de cartridge regelmatig te schudden voorkom je dat deze gel vast gaat zitten aan de wanden van de inktcartridge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *