De pro deo advocaat

Het kan iedereen gebeuren: je belandt in een situatie waarbij je een advocaat moet inschakelen die je bijstaat in een (rechts)zaak. Dit wil je natuurlijk niet, maar het kan wel noodzakelijk zijn. Het inhuren van een advocaat, kan een dure klus zijn. Niet iedereen heeft voldoende geld om zich dit te kunnen veroorloven, wat het lastig maakt om je sterk te maken in een zaak.

In Nederland heeft iedere burger recht op een advocaat wanneer de situatie dit noodzakelijk acht. Ook als je deze niet kunt betalen heb je er recht op. Op dat soort momenten wordt er een pro deo advocaat ingezet die jou bijstaat.

Wanneer kan je een pro deo advocaat toegewezen krijgen?

Aan het toegewezen krijgen van een pro deo advocaat, zitten een aantal voorwaarden verbonden. Uit de situatie moet wel duidelijk blijken dat het niet (meer) mogelijk is om het conflict uit te praten. 

Er is een bepaald bedrag vastgesteld van tevoren. Wanneer je, op jaarlijkse basis, meer dan dit bedrag verdient, kom je niet in aanmerking voor een advocaat in pro deo zaken. Ook mag je eigen vermogen niet heel hoog zijn. Het eigen vermogen reken je uit door alle schulden van alle bezittingen af te trekken. 

Voldoe je wel aan deze voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor een pro deo advocaat en kan je hier gebruik van maken wanneer dit nodig is. Je kunt een advocaat voor pro deo zaken zelf benaderen als je genoeg tijd hebt of toegewezen krijgen als je dit, voor welke reden dan ook, niet zelf kan of mag doen. 

Belangrijk om te weten, is dat een advocaat pro deo door de overheid wordt betaald. Als je niet aan alle voorwaarden voldoet, kan het zo zijn dat het bedrag gedeeltelijk vergoed wordt.

Hoe verschilt deze advocaat van een normale advocaat?

Het enige grote verschil tussen een pro deo advocaat en een reguliere advocaat, is dat deze betaald wordt door de overheid en niet door de klant. Reguliere advocaten kunnen ook pro deo zaken oppakken, iets wat goed op hun CV staat. In geen enkel geval is een advocaat die pro deo zaken afhandelt minder goed dan een reguliere advocaat. 

Pro deo zaken oppakken zorgen ervoor dat mensen die geen geld hebben voor een eigen advocaat alsnog kunnen profiteren van juridische hulp en advies. En de advocaat krijgt er gewoon voor betaald. Een win-win situatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *